Cocido montanes

Cocido montanes
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 300 g fasoli Jaś namoczonej przez noc
  • 6 dużych liści kapusty
  • 1 kaszanka
  • 2 chorizo
  • 200 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 1 mała golonka
  • 100 g surowego boczku
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziemniaki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kapustę kroimy w paski, a później szatkujemy ją drobniej. Do dużego garnka wrzucamy odsączoną fasolę, dodajemy kapustę, wędzone żeberka, golonkę, boczek i listki laurowe. Zalewamy całość wodą na wysokość wsadu w garnku i gotujemy przez 3 godziny.

Następnie dorzucamy kaszankę i chorizo oraz pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojony w plastry czosnek i przyrumieniamy go. Czosnek odsączamy z nadmiaru tłuszczu i przerzucamy do moździerza, dodajemy paprykę, ucieramy na pastę i dodajemy ją do garnka z fasolą i mięsem.

Na patelnię po czosnku wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Jak się zeszkli dodajemy do niej starty na tarce lub zmiksowany pomidor bez skórki.  Chwilę razem podsmażamy, aż nadmiar wody odparuje i przelewamy całość do garnka z mięsem. Pod przykryciem gotujemy całość kolejną godzinę. Wyławiamy kawałki mięsa, kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do fasoli z kapustą, mieszamy doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Serwujemy w dużej misce lub ładnym garnku jako danie, bez dodatków.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA