Pollo asada – kurczak pieczony

Pollo asada – kurczak pieczony
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kurczak
  • ½ szklanki oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 25 g pasty achiote
  • ½ szkanki świeżego soku z pomarańczy
  • ½ szklanki świeżego soku z limonki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojony czosnek, kumin, sól, pieprz, oregano i pastę achiote. Podgrzewamy przez chwilę na średnim ogniu, mieszając. Zostawiamy do przestudzenia.

Łączymy ze sobą sok z pomarańczy i limonki razem z oliwą z przyprawami. Odlewamy ok. ¼ marynaty na później. Kurczaka dzielimy na pół lub na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużego worka i wlewamy marynatę. Zamykamy worek i masujemy kurczaka, tak by marynata dokładnie pokryła wszystkie kawałki. Odkładamy kurczaka na minimum 1h do lodówki (ale nie dłużej niż 4h).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175-180 stopni C. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy, co jakiś czas smarując kurczaka marynatą. Pieczemy około godzinę, w zależności od wielkości kawałków. Temperatura wewnątrz najgrubszego kawałka powinna osiągnąć ok. 75 stopni. Wtedy kurczaka odkrywamy, przełączamy grzałkę w piecu na opiekanie od góry, ustawiamy temperaturę 200-220 stopni i dopiekamy chwilę dla nadania koloru. 

Tipy:

  • Nie trzymamy w marynacie dłużej niż 4h, bo kwas z soków spowoduje, że mięso zrobi się papkowate
  • Achiote występuje w formie pasty lub proszku
  • To idealna propozycja na kurczaka z grilla, ale uważamy i nie wrzucamy mięsa na mocny żar, raczej z dala od żaru
  • Świetnie wychodzi z sokiem z ananasa!
  • Można dowolnie modyfikować soki, mieszać, zmieniać, zrobić na samym pomarańczowym, na samym z limonek, dodać sok z cytryny etc.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA