Krem kataloński

Krem kataloński
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 8)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2 %
  • 6 dużych jaj
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej
  • skórka ścięta z połowy pomarańczy
  • skórka ścięta z ¼ cytryny
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy z skórką z cytryny i pomarańczy, laską wanilii przeciętą wzdłuż na pół i z korą cynamonu. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.

Następnie przelewamy mleko przez sito i pozbywamy się skórek, laski wanilii i kory.

Oddzielamy białka od żółtek, żółtka przelewamy do rondla, dodajemy cukier, mieszamy do połączenia, po czym wsypujemy skrobię przesianą przez sitko i sól. Mieszamy i dolewamy ciepłe, ale nie gorące mleko. Mieszamy dokładnie, aby pozbyć się grudek i wstawiamy całość na palnik. Podgrzewamy i mieszamy całość, aż krem zgęstnieje.

Następnie ponownie przelewamy masę przez sito i rozlewamy do małych kokilek. Okrywamy każdą folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia na min. 4 h.

Wierzch każdej kokilki posypujemy łyżeczką cukru i palnikiem gastronomicznym topimy cukier. Podajemy, gdy skorupka zrobi się chrupiąca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA