Viva Barcelona, czyli wariacja kremu katalońskiego - Dominik Stachowiak
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 1 l mleka (3,2% tłuszczu)
- cynamon
- skórka z cytryny i pomarańczy
- 10 żółtek
- 100 g cukru
- 6-8 łyżeczek skrobi kukurydzianej
- świeże maliny i borówki oraz ewentualnie truskawki do przyozdobienia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mleko zagotuj z cynamonem, skórką z cytryny i pomarańczy. Żółtka wymieszaj z cukrem i skrobią kukurydzianą na jednolitą masę i dodaj do masy z żółtek zagotowane uprzednio mleko. Całość gotuj do momentu, aż powstanie gęsty pudding. Następnie przelej do foremek i posyp wierzch cukrem, który na koniec skarmelizuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W