Żołądki kacze confit

Żołądki kacze confit
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaczki, Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg kaczych żołądków
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu rozmaryn świeży 4 gałązki
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 20 g soli morskiej
  • 8 g pieprzu młotkowanego
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 kg tłuszczu gęsiego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Żołądki kacze oczyszczamy z błon, zasypujemy solą morską, pieprzem młotkowanym, świeżymi ziołami i czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki.

Tłuszcz gęsi rozpuszczamy na wolnym ogniu. Do rozpuszczonego i ciepłego tłuszczu wrzucamy zamarynowane żołądki. Całość „confitujemy” w temperaturze nie większej niż 90 stopni przez około 2-2,5 godziny, aż żołądki będą bardzo miękkie.
Gotowe żołądki możemy serwować ze skarmelizowaną cebulą i pieczonymi ziemniakami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA