Włoskie pierożki ze skwarkami z boczku i sałatą
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Składniki:
- 2 szklanki mąki durum, przemiał 00
- 4 jajka
- 2 szczypty soli
Farsz:
- 150 g boczku w plastrach
- cebula
- łyżka oleju do smażenia
- łyżka oleju do farszu
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- garść szpinaku
- 100 g twarogu
- cytryna
Okrasa:
- 150 g boczku wędzonego, parzonego
- 3 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki majeranku
Sałata:
- pomidor
- 2 garści miksu sałat
- biała cebula
Dressing:
- ząbek czosnku
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelnię wlej olej i wrzuć pokrojony w kostkę boczek i drobno pokrojoną cebulę.
Przygotuj farsz. Ziemniaki włóż do miski i dobrze rozgnieć, dopraw solą, pieprzem i dolej olej. Na patelnię po boczku wsyp szpinak, podsmaż i przełóż do miski, w której są ziemniaki i boczek. Do farszu dodaj twaróg i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Do miski wsyp mąkę, jaja i sól, a następnie wyrób ciasto i rozwałkuj.
Nałóż farsz do ciasta i uformuj pierożki.
Przygotuj okrasę. Na patelni rozpuść masło. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i smaż na rumiany kolor. Do boczku dodaj liście laurowe i majeranek.
Pierogi wrzucaj do gotującej się wody. Świeżo ulepione pierogi gotuj ok. 5 minut.
Do miski wsyp miks sałat, dodaj pomidora pokrojonego w ósemki i cebulę pokrojoną w pióra. Przygotuj dressing. Do moździerza włóż ząbek czosnku, dodaj sól i utrzyj. Następnie dodaj pieprz, ocet i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj. Dressingiem dopraw sałatę. Smacznego!
Przygotuj farsz. Ziemniaki włóż do miski i dobrze rozgnieć, dopraw solą, pieprzem i dolej olej. Na patelnię po boczku wsyp szpinak, podsmaż i przełóż do miski, w której są ziemniaki i boczek. Do farszu dodaj twaróg i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Do miski wsyp mąkę, jaja i sól, a następnie wyrób ciasto i rozwałkuj.
Nałóż farsz do ciasta i uformuj pierożki.
Przygotuj okrasę. Na patelni rozpuść masło. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i smaż na rumiany kolor. Do boczku dodaj liście laurowe i majeranek.
Pierogi wrzucaj do gotującej się wody. Świeżo ulepione pierogi gotuj ok. 5 minut.
Do miski wsyp miks sałat, dodaj pomidora pokrojonego w ósemki i cebulę pokrojoną w pióra. Przygotuj dressing. Do moździerza włóż ząbek czosnku, dodaj sól i utrzyj. Następnie dodaj pieprz, ocet i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj. Dressingiem dopraw sałatę. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W