Wiosenne pierogi z botwinką i bryndzą - Joanna Jakubiuk

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1-2 surowe żółtka
- 2 łyżka stopionego masła
- sól
- ciepła przegotowana woda
Farsz:
- 500 g botwinki
- 200 g bryndzy
- łyżka masła
- 1 jajko
- 2 pęczki szczypiorku
- 2 małe ostre papryczki chili
- sól
Do polania:
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, dolać niepełną szklankę wody, dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w bawełnianą ściereczkę i odstawić żeby „odpoczęło”. Botwinkę dokładnie umyć, drobno posiekać, przelać wrzątkiem na sicie, osączyć. Masło rozetrzeć z jajkiem i cały czas ucierając stopniowo dodawać bryndzę, sól i pokrojoną drobno paprykę. Do masy z sera dodać botwinkę i posiekany drobno szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta wykroić niewielkie krążki, na każdy z nich nałożyć farsz, dokładnie zlepić i gotować we wrzącej wodzie kilka minut. Podawać polane kwaśną śmietaną i oprószone świeżo mielonym pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W