Ryż smażony z kimchi

Ryż smażony z kimchi
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Nie tylko kimchi (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia koreańska

Składniki:

  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka (160 g) kimchi
  • 2-3 parówki lub cienkie kiełbaski
  • 1 jajko
  • kilka łodyżek szczypioru z dymki
  • 1 zielona papryczka chili
  • 3 łyżki oleju do gotowania
  • ½ łyżki sosu sojowego
  • ⅓ łyżki czerwonej papryki w proszku
  • ⅓ łyżki brązowego cukru
  • trochę wodorostów nori lub gotowego kimgaru
  • trochę ziaren sezamu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój szczypior w plasterki, a parówki na kawałki. Rozgrzej na głębokiej patelni trochę oleju i przesmaż szczypior, po chwili dodaj parówki, a następnie cukier. Dolej sos sojowy.

Wodorosty zalej na chwilę wodą, odcedź i drobno posiekaj. Wymieszaj z odrobiną oleju sezamowego i soli, dodaj szczyptę ziaren sezamu.

Użyj nożyczek, by drobno posiekać kimchi. Dołóż na patelnię i smaż na małym ogniu. Dodaj paprykę w proszku. Gdy składniki dobrze się połączą, a parówki przyrumienią, dodaj ryż. Dokładnie wymieszaj.

Usmaż jajko sadzone. Włóż smażony ryż kimchi i jajko do miski, posyp posiekanymi wodorostami i nasionami sezamu. Smacznego!

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA