Ryż smażony z kimchi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nie tylko kimchi (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koreańska
Składniki:
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 szklanka (160 g) kimchi
- 2-3 parówki lub cienkie kiełbaski
- 1 jajko
- kilka łodyżek szczypioru z dymki
- 1 zielona papryczka chili
- 3 łyżki oleju do gotowania
- ½ łyżki sosu sojowego
- ⅓ łyżki czerwonej papryki w proszku
- ⅓ łyżki brązowego cukru
- trochę wodorostów nori lub gotowego kimgaru
- trochę ziaren sezamu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój szczypior w plasterki, a parówki na kawałki. Rozgrzej na głębokiej patelni trochę oleju i przesmaż szczypior, po chwili dodaj parówki, a następnie cukier. Dolej sos sojowy.
Wodorosty zalej na chwilę wodą, odcedź i drobno posiekaj. Wymieszaj z odrobiną oleju sezamowego i soli, dodaj szczyptę ziaren sezamu.
Użyj nożyczek, by drobno posiekać kimchi. Dołóż na patelnię i smaż na małym ogniu. Dodaj paprykę w proszku. Gdy składniki dobrze się połączą, a parówki przyrumienią, dodaj ryż. Dokładnie wymieszaj.
Usmaż jajko sadzone. Włóż smażony ryż kimchi i jajko do miski, posyp posiekanymi wodorostami i nasionami sezamu. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W