Kwas chlebowy do picia

Kwas chlebowy do picia
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 300 g czerstwego chleba (może być miks pieczywa, najlepiej na zakwasie z mąką pełnoziarnistą)
  • 2 łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa
  • 2 litry wody
  • 100 g cukru
  • 80 g miodu
  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • kilka rodzynek

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pieczywo pokroić w kostkę i podpiec w piekarniku, aż nabierze złoto-brązowego koloru.

Przełożyć razem z kwiatami hibiskusa do dużego słoika i zalać gorącą wodą. Słoik przykryć gazą i odstawić na 12 godziny.

Następnie wyłożyć sitko kilkukrotnie złożoną gazą i przez to odcedzić chleb. Gazę delikatnie skręcić nad chlebem i wycisnąć zaromatyzowaną wodę. Do niej dodać cukier, miód i aktywny zakwas, wymieszać.

Przykryć gazą i odstawić na dzień lub dwa.

Jeśli płyn zacznie „pracować” należy go przelać do butelek, w każdej umieścić rodzynkę i zakręcić.

Gdy rodzynka wypłynie na powierzchnię to oznacza, że w płynie jest dużo gazu i można butelki umieścić w lodówce.

To spowoduje wyhamowanie fermentacji. Mimo to należy bardzo powoli otwierać butelki!

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA