Kiełbasa z grilla z duszoną cebulą i grzankami

Kiełbasa z grilla z duszoną cebulą i grzankami
Oceń przepis:
98 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
Zgrillowani 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 chleb baltonowski
  • 1 kg białej cebuli
  • 1 kg kiełbasy śląskiej
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • 5 żółtek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ łyżeczki curry
Sos musztardowy:
  • 200 musztardy francuskiej
  • 100 miodu lipowego
Dodatkowo:
  • Wiórki jabłoni lub inne do grillowania (namoczone)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Chleb kroimy wzdłuż na kromki, żeby były długie. Kiełbasę kroimy w długie plasterki pod skosem i nadziewamy na patyk do szaszłyków tak, aby kiełbasa ułożyła się w harmonijkę. Cebulę siekamy w pióra, lekko solimy i zasypujemy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy lekko dociskając, odstawiamy na 5 min. Robimy sos musztardowy, łącząc składniki blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do pojemnika wkładamy namoczone wiórki drzewne i układamy na palnikach lub brykiecie. Cebulę wykładamy na rozgrzaną planchę (płyta lub płaska patelnia żeliwna) i smażymy mieszając, co 1 min do uzyskania redukcji wody, gdy cebula zmniejszy swoją objętość o 50%. Gotową cebulę na koniec przykrywamy pokrywą i podwędzamy (brykiet przesuwamy na jedną stronę, a cebulę na drugą gdzie wiórki wędzarnicze ustawione są na żarze). Gotową cebulę mieszamy z żółtkami i curry. Kładziemy na grill kiełbasę i chleb.

Na grillowaną kromkę nakładamy porcję cebuli, kiełbasę, polewamy sosem musztardowym i posypujemy ciętą natką.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA