Skrzydełka indycze w pikantnym sosie morelowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z indyka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 6 skrzydełek z indyka
- 50 g soli
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka kminu
Glazura morelowa:
- 200 g moreli
- 2 łyżki pasty sambal
- 500 ml wina białego stołowego
- 200 g cukru
- 100 ml jasnego sosu sojowego
- szczypiorek
- kolendra
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Morele gotujemy w winie do spęcznienia, dodajemy pastę sambal i miksujemy na gładką masę. Z cukru i sosu sojowego gotujemy syrop i dodajemy go do zblendowanych moreli.
Skrzydełka dzielimy na 1-kostne i 2-kostne. Do garnka wlewamy 3 l wody, dodajemy sól, cukier i kmin. Skrzydełka gotujemy na wolnym ogniu 90 min. Gotowe skrzydełka studzimy i glazurujemy sosem morelowym, grillujemy powoli 20-30 min. Podajemy z posiekaną kolendrą i szczypiorem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z indyka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W