Skrzydełka indycze w pikantnym sosie morelowym

Skrzydełka indycze w pikantnym sosie morelowym
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania z indyka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 6 skrzydełek z indyka
  • 50 g soli
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka kminu
Glazura morelowa:
  • 200 g moreli
  • 2 łyżki pasty sambal
  • 500 ml wina białego stołowego
  • 200 g cukru
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • szczypiorek
  • kolendra

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Morele gotujemy w winie do spęcznienia, dodajemy pastę sambal i miksujemy na gładką masę. Z cukru i sosu sojowego gotujemy syrop i dodajemy go do zblendowanych moreli.

Skrzydełka dzielimy na 1-kostne i 2-kostne. Do garnka wlewamy 3 l wody, dodajemy sól, cukier i kmin. Skrzydełka gotujemy na wolnym ogniu 90 min. Gotowe skrzydełka studzimy i glazurujemy sosem morelowym, grillujemy powoli 20-30 min. Podajemy z posiekaną kolendrą i szczypiorem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA