Maślana brioszka z szarpanym mięsem z indyka

Brioszka z mięsem z indyka
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z indyka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 bułki maślane słodkie typu brioche lub chałka
  • ok. 1 dużej łyżki masła
  • 2 udźce z indyka b/k
  • 3 cebule szalotki
  • 2 jabłka
  • zielony pomidor
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka kolendry w ziarnach
  • łyżeczka fenkułu
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 500 ml soku grejpfrutowego
  • 500 ml soku cytrynowego
  • ¼ kostki masła
Dodatki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso z indyka pokrój na kilka dużych kawałków.
Jabłka i szalotki pokrój na duże kawałki.
W szybkowarze na maśle przesmaż ziarna kolendry i fenkuł, a następnie podsmaż kawałki indyka. Dopraw solą. Następnie dodaj pozostałe składniki, jabłka, cebulę. Całość zalej sokami i dodaj masło. Mięso duś 20-30 minut.
Gdy mięso będzie miękkie, za pomocą widelca porwij je na małe kawałki.
Imbir drobniutko posiekaj i wymieszaj z majonezem oraz pozostałymi składnikami.
Chałkę przesmaż na maśle. Dół i górę posmaruj majo. Na dolną część nałóż konfiturę i przykryj mięsem oraz drugą częścią bułki. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA