Gołąbki z indykiem

Gołąbki z indykiem
Oceń przepis:
66 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka, Gołąbki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wycinamy głąb z kapusty, zagotowujemy wodę w dużym garnku (ma sięgać na wysokość ok. 2/3 kapusty). Wkładamy kapustę do garnka, wycięciem po głąbie do dołu i blanszujemy pod przykryciem ok. 3 minut. Wyciągamy i delikatnie ściągamy liście. Jeśli w trakcie ściągania liści zauważymy, że robią się coraz twardsze, albo surowe ponownie wkładamy kapustę do wrzątku i blanszujemy 2 minuty. Liście rozkładamy pojedynczo, wykrawamy twarde części i zostawiamy do późniejszego wykorzystania. Jeśli są bardzo duże, przekrawamy je na pół. Mięso z indyka kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do malaksera, dodajemy 1 ząbek czosnku, majeranek, paprykę ostrą, kilka listków tymianku i miksujemy. Jedną, drobno poszatkowaną cebulkę przesmażamy na 2 łyżkach oliwy, zeszkloną dodajemy do indyka. Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu. Przestudzony dodajemy do indyka, wszystko dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do indyka partiami i delikatnie łączymy z mięsem. Na przygotowane wcześniej liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy zgrabne gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym złączeniami do dołu, zalewamy bulionem do ok. ½ wysokości i wstawiamy przykryte folią aluminiową do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy i kroimy drobno. Na 2 łyżkach oliwy przesmażamy cebulę, dodajemy do niej marchew i pietruszkę. Kroimy selera naciowego drobno i dodajemy do warzyw na patelni. Wszystko przesmażamy dalej. Dolewamy pomidory z puszki i jeśli jest za mało płynu dolewamy trochę wody lub bulionu warzywnego, dodajemy poszatkowaną drobno papryczkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, cynamonem i miodem podgrzewamy chwilę i miksujemy na gęsty sos za pomocą blendera. Upieczone gołąbki podajemy z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA