Gołąbki z ukiszonej główki kapusty
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 6)
- Rodzaj dania:
- Gołąbki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 główka kapusty ukiszonej w całości
Farsz:
- 1,5 kg mielonej jagnięciny
- po czubatej łyżeczce przypraw: kmin rzymski, imbir, cynamon, koper włoski, kardamon, kurkuma
- 5 suszonych moreli
- garść rodzynek
- 500 ml bulionu
Sos:
- 400 g śmietany 18%
- garść szpinaku świeżego
- sok z dwóch limonek
- sól
- garść mięty
- orzeszki pinii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jagnięcinę wrzuć do miski i wymieszaj dokładnie z przyprawami. Powoli dodawaj bulion, aż mięsny farsz będzie wilgotny. Dodaj też drobno posiekane owoce. Całość zwiń w liście ukiszonej kapusty, uformuj gołąbki i ułóż w brytfance. Podlej dwiema szklankami wody. Przykryj dokładnie folią. Piecz około godziny, aż kapusta zmięknie.
Wszystkie składniki na sos oprócz orzeszków zmiksuj na gładki sos i posyp uprażonymi orzeszkami. Podawaj gołąbki z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Gołąbki
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W