Gołąbki z ukiszonej główki kapusty

Gołąbki z ukiszonej główki kapusty
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 6)
Rodzaj dania:
Gołąbki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 główka kapusty ukiszonej w całości
Farsz:
Sos:
  • 400 g śmietany 18%
  • garść szpinaku świeżego
  • sok z dwóch limonek
  • sól
  • garść mięty
  • orzeszki pinii

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Jagnięcinę wrzuć do miski i wymieszaj dokładnie z przyprawami. Powoli dodawaj bulion, aż mięsny farsz będzie wilgotny. Dodaj też drobno posiekane owoce. Całość zwiń w liście ukiszonej kapusty, uformuj gołąbki i ułóż w brytfance. Podlej dwiema szklankami wody. Przykryj dokładnie folią. Piecz około godziny, aż kapusta zmięknie.

Wszystkie składniki na sos oprócz orzeszków zmiksuj na gładki sos i posyp uprażonymi orzeszkami. Podawaj gołąbki z sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ online

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać CANAL+ KUCHNIA i ponad 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE