Gołąbki z ukiszonej główki kapusty

Gołąbki z ukiszonej główki kapusty
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 6)
Rodzaj dania:
Gołąbki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 główka kapusty ukiszonej w całości
Farsz:
Sos:
  • 400 g śmietany 18%
  • garść szpinaku świeżego
  • sok z dwóch limonek
  • sól
  • garść mięty
  • orzeszki pinii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jagnięcinę wrzuć do miski i wymieszaj dokładnie z przyprawami. Powoli dodawaj bulion, aż mięsny farsz będzie wilgotny. Dodaj też drobno posiekane owoce. Całość zwiń w liście ukiszonej kapusty, uformuj gołąbki i ułóż w brytfance. Podlej dwiema szklankami wody. Przykryj dokładnie folią. Piecz około godziny, aż kapusta zmięknie.

Wszystkie składniki na sos oprócz orzeszków zmiksuj na gładki sos i posyp uprażonymi orzeszkami. Podawaj gołąbki z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA