Ciastka z płaskurki z kaszą gryczaną

Ciastka z płaskurki z kaszą gryczaną
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 100 g palonej kaszy gryczanej Kupiec
  • 300 g mąki pełnoziarnistej z płaskurki
  • 200 g zimnego masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
Polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
Posypka:
  • 100 g palonej kaszy gryczanej Kupiec
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • liofilizowane owoce

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.

Masło z cukrem, mąką i kaszą posiekać na stolnicy do momentu, aż się połączą w jedną masę przypominającą kruszonkę. Zrobić dołek i dodać jajko. Wszystko wymieszać i lekko wyrobić do momentu połączenia się wszystkich składników. Uformować walec, zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki na 40 minut.

Po tym czasie pokroić walec na 2 cm kawałki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego 200º C i piec około 10-12 minut.

W małym rondelku rozgrzać olej, porcję kaszy przesypać na metalowe sitko i gdy olej jest mocno rozgrzany zanurzyć je razem z kaszą na chwilę, aż kasza wystrzeli. Osuszyć na ręczniku papierowym.

Podgrzać czekoladę z kremówką do momentu, aż się połączą. Upieczone ciasteczka polać polewą czekoladową, dodać posypkę z kaszy gryczanej i udekorować liofilizowanymi owocami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA