Tteokguk – zupa z ciastkami ryżowymi

Tteokguk – zupa z ciastkami ryżowymi
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Nie tylko kimchi (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia koreańska

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • ciastka (kluski) ryżowe
  • ok. 1 szklanki (115 g) wołowiny, np. polędwicy (na bulgogi)
  • ok. 1 szklanki dymki
  • ok. 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu anchois
  • 1 łyżka drobno posiekanej soli
  • ½ łyżki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 jajko
  • trochę wodorostów na gomyeong
  • szczypta pieprzu w proszku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wypłucz ciastka ryżowe pod bieżącą wodą i namocz je w wodzie. Pokrój wołowinę na cienkie plasterki, a dymkę na kawałki o grubości 0,3 cm.

Wbij jajko do miski i wymieszaj. Rozgrzej trochę oleju na patelni i wylej rozbełtane jajko. Usmaż jak omlet.

Wlej olej sezamowy do garnka, rozgrzej, dodaj wołowinę i trochę sosu anchois. Smaż na średnim ogniu, aż tłuszcz na mięsie się rozpuści. Zalej wodą (ok. 1,5 litra) i gotuj.

Gdy bulion się zagotuje, odcedź namoczone w wodzie ciastka ryżowe i dodaj je do bulionu. Gdy bulion się zagotuje ponownie, dodaj sos rybny, sól i posiekany czosnek. Gotuj przez około 5 minut. Nalej zupę do miseczek. Posyp posiekaną dymką, ostrą papryczką, wodorostami, pieprzem i pokrojonym omletem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA