Quesadilla z grillowanymi cebulkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.29)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- pszenne tortille (dostępne w supermarketach w sekcji z jedzeniem meksykańskim)
Nadzienie 1
- 4 ziemniaki ugotowane i pokrojone w kostkę
- 2-3 całe dymki posiekane
- 150 g pokrojonej drobno kiełbaski chorizo (miękka paprykowa kiełbasa, można dostać hiszpańską w kilku wersjach, ewentualnie użyć węgierską)
- pieprz, oregano
Nadzienie 2
- 200 g tartego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
- posiekana ostra papryczka
Dodatki
- kilka pęczków młodej cebuli
- pęczek rzodkiewki
- kwaśna śmietana
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na suchej patelni zrumienić chorizo i wysmażyć tłuszcz z kiełbasy. Dodać ziemniaki i dymkę, razem smażyć, aż masa się połączy. Doprawić pieprzem i oregano. Na tortillę nałożyć 2-3 łyżki nadzienia, złożyć na pół. Ser wymieszać ze szczypiorem i papryczką. Uważać na ilość papryczki, bo z czasem ostrość się wzmacnia. Na tortillę nałożyć 2-3 łyżki nadzienia, złożyć na pół.
Cebulki skrócone do ok. 12 cm układać na grillu i grillować powoli. Staną się lekko zczerniałe i słodkie. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Nadziane tortille smażyć na suchej patelni, aż placki się zrumienią, a nadzienie podgrzeje, ser rozpuści. Pikantne quesadille podawać ze słodkimi cebulkami i kwaśną śmietaną posypaną plasterkami rzodkiewek.
Cebulki skrócone do ok. 12 cm układać na grillu i grillować powoli. Staną się lekko zczerniałe i słodkie. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Nadziane tortille smażyć na suchej patelni, aż placki się zrumienią, a nadzienie podgrzeje, ser rozpuści. Pikantne quesadille podawać ze słodkimi cebulkami i kwaśną śmietaną posypaną plasterkami rzodkiewek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W