Samosy z nadzieniem warzywnym

Samosy z nadzieniem warzywnym
Oceń przepis:
78 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.6)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przygotowanie:




Ilość: 24 samosy

Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
2 łyżki oleju roślinnego
¾ szklanki ciepłej wody

Nadzienie
2½ szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków o zwartym miąższu (np. irga)
1 łyżka nasion kopru włoskiego
1 łyżka kminu rzymskiego
2 łyżeczki nasion kolendry
3 łyżki oleju roślinnego
½ szklanki drobno posiekanej cebuli
2 ząbki czosnku, drobno starte albo zmiażdżone
500 g mrożonego siekanego szpinaku, rozmrożonego i odciśniętego
½ szklanki zielonego groszku, świeżego albo mrożonego
sól i pieprz
olej roślinny do smażenia

Przygotowanie
Zmieszaj w misce mąkę z solą. Wlej olej, przemieszaj ciasto i dodaj wodę. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat, a następnie zagnieć, aż będzie elastyczne (ok. 5 min), dodając mąkę w miarę potrzeby. Owiń ciasto folią plastikową i odłóż na czas przygotowywania nadzienia. Ugotuj ziemniaki bez przykrycia w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie odlej i odstaw, żeby trochę przestygły. Na dużej patelni upraż nasiona kopru włoskiego, kminu rzymskiego i kolendry, aż ich zapach stanie się wyczuwalny. Dodaj 3 łyżki oliwy i posiekaną cebulę i podsmażaj, aż cebula zrobi się szklista, ale nie zrumieniona. Dodaj czosnek oraz imbir i podsmażaj przez kolejną minutę. Dodaj szpinak, groszek i ziemniaki i mieszaj, lekko je ugniatając, aż powstanie farsz. Dopraw do smaku i odstaw do wystygnięcia. Podziel ciasto na 12 równych części i z każdej uformuj kulkę. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj kółka z ciasta o średnicy 15 cm i przetnij każde na pół. Zwijaj połówki w rożki, sklejając brzegi. Trzymając rożek w dłoni (jak loda) nakładaj porcję farszu (ok. 2 łyżeczki). Sklejaj krawędzie samosów i odkładaj je na oprószony mąką talerz. Rozgrzej w garnku olej do smażenia (nie więcej niż ½ garnka) do temp. 175 stopni C. Ostrożnie wkładaj samosy do wrzącego oleju za pomocą łyżki durszlakowej (nie więcej niż 3-4 naraz) i smaż, aż będą złociste i chrupiące (ok.3-4 min). Odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Samosy można podawać na zimno z chutneyem z mango (patrz oddzielny przepis).


© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA