Śledź w cytrynach

Śledź w cytrynach
Oceń przepis:
102 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Śledzie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Śledzia moczymy przez noc w wodzie, osuszamy i kroimy w 2,5 cm paski. Z 1,5 – 2 cytryn wyciskamy sok, a jedną kroimy w półplasterki, kilka plastrów zostawiamy w całości, nie przekrajamy ich na pół. Zioła dokładnie szatkujemy razem. Na dnie słoiczka kładziemy cały plaster cytryny, na nim kładziemy kilka kawałków śledzia, posypujemy go pieprzem, ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny. Podlewamy olejem, tak by przykryć go w całości. Kładziemy kilka półplasterków cytryny, znów kawałki śledzia, pieprz, zioła, sok z cytryny i olej. Postępujemy tak, aż skończą nam się składniki. Między ścianki słoika a śledzia wciskamy kilka plastrów cytryny. Pokrywamy całość olejem, zamykamy i odstawiamy do lodówki. Śledź najlepiej smakuje po 3 dniach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA