Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi

Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • pół miarki orzechów laskowych
  • 450 g fasoli szparagowej
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy
  • posiekana różowa szalotka
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 łyżki crème fraîche
  • garstka posiekanego świeżego estragonu
  • garstka posiekanej świeżej pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Rozłożyć orzechy na blasze i uprażyć, aż lekko ściemnieją, przez ok. 8 minut. Zdjąć, posiekać i odłożyć. Obciąć końcówki strączków fasoli i ugotować ją w dużym garnku osolonej wody do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą, żeby utrwalić kolor. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić na minutę szalotkę, potem dodać fasolkę i przemieszać, żeby ją podgrzać. Posolić i popieprzyć. Wcisnąć soku z cytryny. Zdjąć z gazu i wmieszać crème fraîche. Wsypać orzechy i zieleninę.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA