Tarta cytrynowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
Składniki:
- Ciasto:
- 100 g zimnego masła
- 170 g mąki pszennej
- 1 żółtko / ok. 20 g żółtka
- 35 g cukru pudru
- 1 jajko / ok. 60 g jajka
Krem cytrynowy:
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 100 g cukru
- skórki z 2 dużych cytryn
- 125 ml świeżego soku z cytryny
- sok z małej pomarańczy
- 85 g masła
- 3 żółtka / ok. 60 g żółtka
- 1 białko / ok. 40 g białka
Beza:
- 160 g białka / 4 białka
- 200 g cukru
- 30 g skrobi kukurydzianej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj kruchy spód. Zacznij od wyrobienia ciasta. Do robota wrzuć kolejno masło, mąkę pszenną, żółtko i cukier puder. W trakcie mieszania dodaj 1 jajko.
Przygotowane ciasto zafoliuj i przełóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i przełóż do formy. Formę z ciastem wstaw na 30 minut do lodówki.
Następne ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz w rozgrzanym do 190 stopni C piekarniku przez ok.15 minut.
Przygotuj krem cytrynowy. Najpierw skórki z cytryny przełóż do garnka. Wlej sok z cytryn i pomarańczy. Dodaj do całości skrobię kukurydzianą oraz cukier. Wszystko delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj 3 żółtka i 1 białko. Całość wymieszaj. Krem gotuj do momentu, aż będzie gęsty. Następnie zdejmij go z ognia, dodaj masło i zmiksuj.
Przygotuj bezę. Ubij białko z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj skrobię kukurydzianą. Wszystko wymieszaj. Na spód tarty wlej krem cytrynowy. Na wierzch nałóż bezę. Tartę piecz w temperaturze 170 stopni C przez pierwsze 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 150 stopni C i piecz przez kolejne 30 minut.
Przygotowane ciasto zafoliuj i przełóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i przełóż do formy. Formę z ciastem wstaw na 30 minut do lodówki.
Następne ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz w rozgrzanym do 190 stopni C piekarniku przez ok.15 minut.
Przygotuj krem cytrynowy. Najpierw skórki z cytryny przełóż do garnka. Wlej sok z cytryn i pomarańczy. Dodaj do całości skrobię kukurydzianą oraz cukier. Wszystko delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj 3 żółtka i 1 białko. Całość wymieszaj. Krem gotuj do momentu, aż będzie gęsty. Następnie zdejmij go z ognia, dodaj masło i zmiksuj.
Przygotuj bezę. Ubij białko z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj skrobię kukurydzianą. Wszystko wymieszaj. Na spód tarty wlej krem cytrynowy. Na wierzch nałóż bezę. Tartę piecz w temperaturze 170 stopni C przez pierwsze 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 150 stopni C i piecz przez kolejne 30 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W