Harira - marokańska zupa
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 łyżki oliwy
- 300 g krzyżówki wołowej
- pokrojonej na małe kawałki
- 1 posiekana cebula
- 2 drobno pokrojone gałązki selera naciowego
- 2 marchewki
- pokrojone na małe kawałki
- 100 g czerwonej soczewicy
- 100 g zielonej soczewicy
- 100 g ryżu
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- spora szczypta szafranu
- 3 łyżeczki mielonego kminu
- puszka (400 g) ciecierzycy
- przepłukanej i odsączonej
- 200 g pomidorów z puszki
- pokrojonych
- 2 litry bulionu wołowego
- 100 g wermiszelu
- 150 g fasolki szparagowej
- pokrojonej na półtoracentymetrowe kawałki
- sok z połówki cytryny
- pęczek świeżej kolendry (posiekać)
- pęczek natki pietruszki (posiekać)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzać połowę oliwy i na dużym ogniu obsmażyć mięso na rumiano, następnie wyjąć je i odłożyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, seler i marchewki, aż zmiękną. Wyjąć z rondla i odłożyć. Wlać resztę oliwy i wsypać oba rodzaje soczewicy i ryż, dodać czosnek, cynamon, szafran i mielony kmin. Włożyć ciecierzycę i pomidory, wlać bulion, dodać obsmażone mięso i warzywa, doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Dodać wermiszel i fasolkę szparagową, wymieszać. Po pięciu minutach wcisnąć sok z cytryny i dodać kolendrę i natkę pietruszki. Podawać z ciepłym chlebem, miseczką daktyli i miseczką harissy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W