Pieczeń z sarniny z kaszą gryczaną i korzeniowymi warzywami

Pieczeń z sarniny z kaszą gryczaną
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Zaprawa do warzyw:
Kasza:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

W garnku przygotuj marynatę. Wszystkie warzywa pokrój w paski. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, pieprz. Na końcu warzywa obsyp sporą ilością cukru i polej olejem. Warzywa pognieć trochę, by puściły sok. Mięso sarny natrzyj solą i dodaj do marynaty. Zostaw na 2 dni w chłodnym miejscu lub lodówce.
Następnie mięso ponacinaj i naszpikuj kawałkami słoniny. Na słoninie obsmaż mięso i włóż do warzyw. Całość podlej czerwonym winem i duś do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Do sarniny podaj zapiekankę z kaszy gryczanej.
Na patelni na oleju przesmaż warzywa. W misce ubij białka. Posiekaj natkę pietruszki.
W misce połącz ugotowaną kaszę, przesmażone warzywa, posiekaną natkę. Składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Do przestudzonej kaszy dodaj żółtka, a następnie pianę z białek. Masę przełóż do foremki i zapiekaj przez 25 minut w 200 stopniach.
Pieczeń z sarny podawaj z zapiekanką z kaszy. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA