Naleśniki z różą i tatarakiem z lodami śmietankowymi

Naleśniki z różą i tatarakiem
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Desery, Inne

Składniki:

Naleśniki

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Konfitura z płatków róży
  • 10 dag płatków róży
  • 15 dag cukru
  • sok z 1/2 cytryny
Konfitura z tataraku i pomarańczy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie naleśników
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto porcjami wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażymy z obywdu stron.

Przygotowanie konfitury z róży
Z płatków róży odrywamy białą część i wyrzucamy, pozostałe płatki przelewamy wrzątkiem aby je oczyść i zmiękczyć. Gdy lekko przestygną, odciskamy wodę i wrzucamy do makutry i ucieramy z cukrem na jednolitą, lekko galaretowatą masę. Pod koniec dodajemy soku z cytryny dla zachowania koloru i podniesienia walorów smakowych.

Przygotowanie konfitury z tataraku
Obrane kłącze tataraku bardzo drobno siekamy i prażymy na patelni z dodatkiem cukru brązowego. Gdy tatarak się przyrumieni dorzucamy pokrojoną w kostkę pomarańczę i smażymy jeszcze ok. 1 minutę.

Ciepłe naleśniki smarujemy cienko jedną lub drugą konfiturą, składamy na pół. Na wierzch kładziemy lody śmietanowe, a na nich jeszcze odrobinę tej samej konfitury.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA