Naleśniki z różą i tatarakiem z lodami śmietankowymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Desery, Inne
Składniki:
Naleśniki
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Konfitura z płatków róży
- 10 dag płatków róży
- 15 dag cukru
- sok z 1/2 cytryny
Konfitura z tataraku i pomarańczy
- 1 cm kłącza tataraku
- 1 obrana pomarańcza
- 2 łyżeczki cukru brązowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie naleśników
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto porcjami wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażymy z obywdu stron.
Przygotowanie konfitury z róży
Z płatków róży odrywamy białą część i wyrzucamy, pozostałe płatki przelewamy wrzątkiem aby je oczyść i zmiękczyć. Gdy lekko przestygną, odciskamy wodę i wrzucamy do makutry i ucieramy z cukrem na jednolitą, lekko galaretowatą masę. Pod koniec dodajemy soku z cytryny dla zachowania koloru i podniesienia walorów smakowych.
Przygotowanie konfitury z tataraku
Obrane kłącze tataraku bardzo drobno siekamy i prażymy na patelni z dodatkiem cukru brązowego. Gdy tatarak się przyrumieni dorzucamy pokrojoną w kostkę pomarańczę i smażymy jeszcze ok. 1 minutę.
Ciepłe naleśniki smarujemy cienko jedną lub drugą konfiturą, składamy na pół. Na wierzch kładziemy lody śmietanowe, a na nich jeszcze odrobinę tej samej konfitury.
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto porcjami wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażymy z obywdu stron.
Przygotowanie konfitury z róży
Z płatków róży odrywamy białą część i wyrzucamy, pozostałe płatki przelewamy wrzątkiem aby je oczyść i zmiękczyć. Gdy lekko przestygną, odciskamy wodę i wrzucamy do makutry i ucieramy z cukrem na jednolitą, lekko galaretowatą masę. Pod koniec dodajemy soku z cytryny dla zachowania koloru i podniesienia walorów smakowych.
Przygotowanie konfitury z tataraku
Obrane kłącze tataraku bardzo drobno siekamy i prażymy na patelni z dodatkiem cukru brązowego. Gdy tatarak się przyrumieni dorzucamy pokrojoną w kostkę pomarańczę i smażymy jeszcze ok. 1 minutę.
Ciepłe naleśniki smarujemy cienko jedną lub drugą konfiturą, składamy na pół. Na wierzch kładziemy lody śmietanowe, a na nich jeszcze odrobinę tej samej konfitury.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W