Warzywne ragoût
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 cytryna
- 500 g małych karczochów lub dwa duże
- 1 łyżka masła
- 2 cienkie plastry boczku pokrojone w kostkę
- 250 g małych marchewek
- przekrojonych wzdłuż
- 4 pokrojone
- młode cebule ze szczypiorem
- sól i pieprz
- 60 ml bulionu drobiowego
- 1 szklanka bobu lub grochu
- 1/4 szklanki crème fraîche
- garść świeżej
- posiekanej kolendry lub estragonu
- sok z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do garnka nalej wody. Dodaj sok z cytryny i odrobinę skórki. Obierz i pokrój karczochy. Wrzuć je do wody.(Jeśli używasz większych karczochów, pokrój je w ósemki). W rondlu roztop masło. Przyrumień boczek. Odcedź karczochy i wrzuć do rondla razem z marchewkami i cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, czyli 7 – 10 minut. Zdejmij pokrywkę i dodaj wcześniej blanszowany bób i groch i gotuj przez mniej więcej minutę. (Jeśli w tym czasie wywar wyparuje, możesz dolać bulionu). Dołóż crème fraîche i wymieszaj. Spróbuj, dodaj przyprawy i sok z cytryny. Podawaj gorące. Dla ozdoby posyp kolendrą lub estragonem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W