Zupa na wodzie z kiszonej kapusty z ziemniakami i śmietaną

Zupa na wodzie z kiszonej kapusty z ziemniakami i śmietaną
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 8-10 ziemniaków
  • garść suszonych grzybów (w sezonie 400 g świeżych)
  • 400 ml wody po ogórkach lub kapuście
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • posiekany koperek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

Grzyby zalać gorącą wodą, lekko wypłukać i odlać wodę. Zalać zimną i odstawić do nasiąknięcia na 20 minut. Następnie ugotować do miękkości.

Wodę po ogórkach lub kapuście zagotować i zabielić śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ułożyć w miseczce, dodać ugotowane i pokrojone grzyby. Całość zalać zabielaną wodą i posypać koperkiem.

Pozostałych ziemniaków nie obierać i zostawić na następny dzień.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA