Zupa na wodzie z kiszonej kapusty z ziemniakami i śmietaną

Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 8-10 ziemniaków
- garść suszonych grzybów (w sezonie 400 g świeżych)
- 400 ml wody po ogórkach lub kapuście
- 100 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz
- posiekany koperek
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Grzyby zalać gorącą wodą, lekko wypłukać i odlać wodę. Zalać zimną i odstawić do nasiąknięcia na 20 minut. Następnie ugotować do miękkości.
Wodę po ogórkach lub kapuście zagotować i zabielić śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ułożyć w miseczce, dodać ugotowane i pokrojone grzyby. Całość zalać zabielaną wodą i posypać koperkiem.
Pozostałych ziemniaków nie obierać i zostawić na następny dzień.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W