Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 litr bulionu wołowego lub drobiowego
  • 4 ogórki kiszone
  • ok. 2 szklanek zalewy z ogórków
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • cukier
  • pieprz
  • koperek do podania
Do zabielenia:
  • 1,5 łyżki mąki
  • ⅓ szklanki śmietany (najlepiej 22%)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Bulion podgrzewamy i dodajemy do niego ziemniaki, a po ok. 5 minutach resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.

Dodajemy starte ogórki, gotujemy ok. 5 minut, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wlewamy zalewę. Doprawiamy majerankiem, czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Podgrzewamy jeszcze chwilę, aż warzywa zmiękną i przejdą smakiem przypraw.

Następnie łączymy mąkę ze śmietaną, hartujemy dolewając gorący płyn i wlewamy do zupy, krótko podgrzewamy. Serwujemy z koperkiem. Zabielanie ogórkowej nie jest obowiązkowe, ale łagodzi trochę kwaśność zupy.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA