Zupa-krem z buraków z lanymi kluseczkami

Zupa-krem z buraków
Oceń przepis:
70 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 4 pieczone buraki
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 2 litry wywary warzywnego lub wody
  • 150 ml śmietanki 30% lub mleka kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • kilka jaj ugotowanych na twardo
Kluseczki:
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchewkę, buraki i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju przez kilka minut. Zalej wywarem lub wodą i gotuj, aż będą miękkie.

W tym czasie możesz ugotować jajka na twardo.

Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj je na zupę krem. Dodaj śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Przygotuj kluseczki. Jajko rozbełtaj w kubku, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Na gotującą się zupę wylewaj masę, żeby tworzyły się kluseczki. Pogotuj kilka minut, żeby kluseczki zmiękły.

Zupę podawaj z kluseczkami i posiekanym jajkiem na twardo.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA