Polewka kminkowa z grzankami

Polewka kminkowa z grzankami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru drobiowo-warzywnego
  • 30-50 g kminku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki śmietany 22%
  • sól, pieprz
  • nać pietruszki
  • grzanki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kminek wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na niedużym ogniu. Jak zacznie „podskakiwać”, zalewamy go ok. 500 ml ciepłego bulionu i przykrywamy. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 45 minut.
Następnie przecedzamy i łączymy z pozostałym bulionem. Gotujemy razem 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę i prażymy na suchej patelni pokrojone w kostkę pieczywo na grzanki.
Na drugiej patelni lub w małym rondlu rozgrzewamy masło i zasypujemy je mąką. Mieszamy i smażymy do czasu, aż straci zapach mąki. Rozrzedzamy bulionem i przelewamy do zupy.
Śmietankę hartujemy i również dolewamy do garnka. Krótko razem podgrzewamy, nie zagotowując już zupy. Podajemy w bulionówkach lub filiżankach z grzankami i poszatkowaną pietruszką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA