Wątróbki indycze z jabłkami i cebulą

Wątróbki indycze z jabłkami i cebulą
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 5 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g wątróbki z indyka
  • 3 cukrowe cebule
  • 4 jabłka goldeny
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 500 g ziemniaków typu C (tajfun, bryza)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy razem z cebulą w ćwiartki. Całość mieszamy ze świeżo mielonym pieprzem, solą i 2 łyżkami oleju, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20 minut.

Wątróbkę dzielimy na półcentymetrowe plastry, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.

Ziemniaki gotujemy i tłuczemy z łyżką majeranku. Gotowe ziemniaki podajemy z duszonymi jabłkami i cebulą, na wierzch wykładamy usmażoną wątróbkę.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA