Siekana wątróbka w bajglu z gotowanym jajkiem i marynowanym jabłkiem

Siekana wątróbka w bajglu z gotowanym jajkiem i marynowanym jabłkiem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso 5
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g wątróbki kurzej
  • 200 g białej cebuli
  • 100 g masła
  • 5 g soli
  • 2 g pieprzu
  • 2 g mielonego kminku
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 2 szare renety
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 100 g cukru
  • 350 ml wody
  • 20 g skórki z pomarańczy
  • 1 sałata dębowa
  • 300 ml majonezu
  • 3 bajgle z makiem
  • 1 pęczek dymki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w pióra i karmelizujemy na rozgrzanym maśle. Wrzucamy cebulę do miski.  Przesmażamy na mocno rozgrzanej patelni wątróbkę kurzą, tak żeby była lekko różowa w środku. Doprawiamy ją solą i pieprzem.

Przekładamy wątróbkę do miski z cebulą, studzimy i siekamy drobno, doprawiamy kminkiem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby masa stężała.

Jabłko kroimy w cienkie półplasterki razem ze skórką. Podgrzewamy ocet z cukrem, wodą, skórką z pomarańczy i wrzucamy jabłko do zagotowanej zalewy. Odstawiamy na 30 min, żeby jabłko się zamarynowało.

Bajgle przekrawamy wzdłuż, podgrzewamy na patelni z masłem, tak żeby pieczywo się zarumieniło. Smarujemy je majonezem, kładziemy porwaną sałatę dębową, pastę z wątróbek, pokrojone jaja na twardo i posypujemy świeżą dymką. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA