Policzki wieprzowe z soczewicą i suszonymi pomidorami
Oceń przepis:
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Podroby, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 kg policzków wieprzowych
- 200 g suszonych pomidorów (nie z oleju)
- 300 g soczewicy czerwonej
- 1 pęczek bazylii
- 50 g parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 szklanka wody
- 30 ml sosu sojowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Policzki solimy i pieprzymy, następnie obsmażamy na rumiany kolor, przekładamy do szybkowaru. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w nierówne kawałki, zalewamy wodą i dodajemy sos sojowy czosnek. Gotujemy 50 min.
Gotowe policzki wyjmujemy delikatnie do brytfanki. Powstały sos gotujemy 15 min., do odparowania, a na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Soczewicę gotujemy 15 min. we wrzątku, cedzimy i dodajemy do sosu. Całość grzejemy 3 – 4 min. Policzki polewamy oliwą i podgrzewamy w 100 stopni 15 min. Podajemy z soczewicą i tartym paremezanem, dekorujemy listkami bazylii.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Kuchnia międzynarodowa
Podroby
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W