Pasztet bez pieczenia
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pasztety i terriny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g karkówki
- 300 g wątróbki drobiowej
- 3-4 grzyby suszone
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 ml soku z wiśni
- 100 ml toniku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę karkówkę. Podsmażamy na złoto. Dodajemy liście, ziele, namoczone w wodzie grzyby, sól, podlewamy wodą z moczenia grzybów, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości przez ok. godzinę, co jakiś czas mieszając.
Uduszone mięso przekładamy do malaksera.
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na złoto. Dodajemy wątróbkę. Dusimy do miękkości. Gdy wystygnie, przekładamy do mięsa wieprzowego do malaksera. Miksujemy.
Dolewamy sok z wiśni i tonik, doprawiamy czosnkiem, gałką, solą i pieprzem. Przekładamy do słoików. Można je zapasteryzować, wtedy pasztet postoi dłużej.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź