Pasztet bez pieczenia

Pasztet bez pieczenia
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasztety i terriny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g karkówki
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 3-4 grzyby suszone
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100 ml soku z wiśni
  • 100 ml toniku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę karkówkę. Podsmażamy na złoto. Dodajemy liście, ziele, namoczone w wodzie grzyby, sól, podlewamy wodą z moczenia grzybów, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości przez ok. godzinę, co jakiś czas mieszając.

Uduszone mięso przekładamy do malaksera.

Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na złoto. Dodajemy wątróbkę. Dusimy do miękkości. Gdy wystygnie, przekładamy do mięsa wieprzowego do malaksera. Miksujemy.

Dolewamy sok z wiśni i tonik, doprawiamy czosnkiem, gałką, solą i pieprzem. Przekładamy do słoików. Można je zapasteryzować, wtedy pasztet postoi dłużej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA