Oponki Mamy Alicji z kremem cytrynowym Jagny

Oponki Mamy Alicji z kremem cytrynowym Jagny
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 przejrzały banan
  • 20 ml spirytusu
  • olej do smażenia
Krem cytrynowy:
  • 3 cytryny
  • 3 jajka
  • 160 g cukru
  • 100 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie oponek:

Mąkę, sodę, jajka, cukier oraz przejrzałe banany (lub twaróg) wymieszaj ze sobą i zagnieć na elastyczne ciasto.

W rondelku rozgrzej 2 cm warstwę oleju z dodatkiem spirytusu. Olej powinien mieć temperaturę 175 stopni.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrój z niego okręgi, a w środku wykrój dziurki.

Smaż oponki z obu stron do momentu, aż będą wyraźnie brązowe.
Po usmażeniu odstaw je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przygotowanie kremu:

Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok
Do rondelka dodaj sok i skórkę z cytryny, jajka, cukier oraz masło.
Całość gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając.
Krem będzie gotowy, gdy zgęstnieje do konsystencji śmietany.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA