Kisiel żurawinowy

Oceń przepis:
Przygotował:
Brygida Kosel
- Seria kulinarna:
- Teraz Brygida! (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 litr wody
- 30 dag żurawiny
- 6 dag mąki ziemniaczanej
- 20 dag cukru
- kilka kropli cytryny
- kilka goździków
- kilka łyżek śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
30 dag żurawiny dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą. Przesypać do garnka i zalać jednym litrem zimnej wody. W czasie, gdy żurawina się gotuje rozprowadzić 3 łyżki mąki ziemniaczanej w szklance zimnej wody. Zaczyn dokładnie wymieszać, w przeciwnym razie wytworzą się grudki. Kiedy żurawina się zagotuje - przetrzeć ją przez sito do innego rondla. Rondel z wywarem ponownie wstawić na kuchenkę i gotować. Dodać do niego kilka kropli cytryny, kilka łyżek cukru i parę goździków. Powoli dodawać rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę i dokładnie mieszać. Gotowy kisiel przelać do salaterek i wyłowić z niego goździki. Można podawać na zimno i ciepło. Idealnym dodatkiem jest gęsta, wiejska śmietana.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W