Bezglutenowe ciasto alpejskie z sokiem pomarańczowym
                
                    
                Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
 - Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 8)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Ciasta i ciasteczka
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia francuska
 
Składniki:
- 3 jajka
 - 60 g cukru trzcinowego
 - 200 g masła
 - łyżka rumu
 - skórka starta z jednej pomarańczy
 - 200 g mielonych płatków migdałów
 - 100 g bardzo drobnej kaszy kukurydzianej
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - cukier puder
 
Krem pomarańczowy:
- sok z 1 pomarańczy
 - 2 jajka
 - 4 łyżki cukru
 - 20 g masła
 
forma o średnicy 24 cm
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
Rozpuść masło w rondelku. Dodaj rum i skórkę z pomarańczy. Wlej do miski z ubitymi jajkami i wymieszaj. Dodaj mielone płatki migdałów, kaszę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
Tak przygotowaną masę przelej do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 40-50 min, lub do suchego patyczka. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Krem pomarańczowy:
Jajka ubij z cukrem. Do ubitych jajek wyciśnij przez drobne sitko sok z pomarańczy. Przelej do rondelka i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Jak zauważysz, że masa gęstnieje, zdejmij rondelek z ognia i dalej mieszaj. Uważaj, by nie podgrzać kremu za szybko, inaczej zrobi się jajecznica. Przelej krem pomarańczowy do miseczki i dodaj kawałki masła. Wymieszaj do całkowitego połączenie. Pokrój ciasto i serwuj z łyżką kremu pomarańczowego.
- Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź