Spaghetti z sosem z suszonych pomidorów
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 20 dag makaronu spaghetti (może być kukurydziany)
- 10 dag tofu
- 5 dag suszonych pomidorów
- kilka pomidorków cherry
- 1/4 szklanki drylowanych zielonych oliwek z zalewą
- 2 łyżki podprażonych orzeszków pinii
- liście świeżej bazylii do dekoracji
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego peperoncino
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 1 szczypta soli
- woda
- sól i 4 łyżki do gotowania makaronu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy oliwę i dorzucamy tofu pokrojone w kostkę i peperoncino. Po minucie smażenia dorzucamy suszone pomidory, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy około 5 minut. Pod koniec dodajemy oliwki wraz z zalewą i po zagotowaniu miksujemy na jednolitą masę. Wrzucamy makaron na wrzącą wodę z solą. Po kilku minutach gdy jeszcze jest niedogotowany, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, dorzucamy posiekaną drobno pietruszkę i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu przez chwilę, wrzucamy niedogotowany makaron i solimy sporą szczyptą soli. Cały czas mieszając czekamy aż makaron wchłonie wodę, a oliwa i pietruszka nasycą go smakiem.
Nakładamy spaghetti na talerze, na środku nakładamy gęsty sos, posypujemy prażonymi orzeszkami pinii, dekorujemy pomidorkami cherry i bazylią.
Nakładamy spaghetti na talerze, na środku nakładamy gęsty sos, posypujemy prażonymi orzeszkami pinii, dekorujemy pomidorkami cherry i bazylią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W