Prosty stir fry z grzybów

Prosty stir fry z grzybów
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 200 g grzybów shiitake lub boczniaków
  • olej
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby pokroić w paski. Na dnie dużej patelni rozgrzać olej, bardzo mocno. Kiedy będzie bardzo gorący wrzucić grzyby, poczekać 30 sekund i dopiero wtedy raz je zamieszać. Grzyby smażyć w ten sposób, czyli jak najrzadziej mieszając do momentu, aż będą rumiane. Zajmuje to około 2 - 5 minut w zależności od wielkości grzybów. W szklaneczce wymieszać sos sojowy jasny, ciemny oraz cukier. Wlać do rumianych grzybów i intensywnie zamieszać. Pod koniec wrzucić dużo szczypioru, wymieszać ostatni raz i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA