Prosty stir fry z grzybów
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 200 g grzybów shiitake lub boczniaków
- olej
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- dużo szczypioru
- do podania: ugotowany ryż
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby pokroić w paski. Na dnie dużej patelni rozgrzać olej, bardzo mocno. Kiedy będzie bardzo gorący wrzucić grzyby, poczekać 30 sekund i dopiero wtedy raz je zamieszać. Grzyby smażyć w ten sposób, czyli jak najrzadziej mieszając do momentu, aż będą rumiane. Zajmuje to około 2 - 5 minut w zależności od wielkości grzybów. W szklaneczce wymieszać sos sojowy jasny, ciemny oraz cukier. Wlać do rumianych grzybów i intensywnie zamieszać. Pod koniec wrzucić dużo szczypioru, wymieszać ostatni raz i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grzybów
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W