Cykoria w szynce pod beszamelem
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 zwarte cykorie
- 4 duże, cienkie plasterki szynki gotowanej
- 3 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki tartego gruyere'a
- żółtko
- 1 łyżka tartego parmezanu
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cykorie obrać z zewnętrznych liści. Do garnka z wrzącą wodą dodać sok z cytryny i sól. Na średnim ogniu ugotować cykorie do miękkości. Odcedzić, ostudzić, odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać mleko. Gotować na małym ogniu mieszając, aż sos będzie gładki. Doprawić gałką i pieprzem. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, wymieszać z serem i żółtkiem. Każdą cykorię owinąć plastrem szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Cykorie przykryć sosem, posypać parmezanem po wierzchu. Wstawić do gorącego piekarnika 200 C i piec, aż sos będzie rumiany.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W