Tarta z malinami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- miarka mleka
- pół laski wanilii
- 3 żółtka
- ćwierć miarki cukru
- 2 łyżki mąki
- łyżka likieru malinowego
- ćwierć miarki gęstej śmietany
- ciasto do tarty, 23 cm średnicy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlać mleko do rondla. Rozciąć laskę wanilii, wrzucić do mleka, wyskrobawszy uprzednio nasionka do rondla. Lekko zagotować, przykryć i odstawić na 10 minut. Utrzeć żółtka z cukrem, żeby zjaśniały. Wmieszać mąkę. Usunąć wanilię z mleka i wmieszać je stopniowo do masy. Przelać wszystko do rondla, zagotować i gotować przez minutę. Zdjąć z gazu i wmieszać likier malinowy. Przecedzić do miski, zakryć ją folią i odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę i delikatnie wmieszać do masy.
Rozłożyć równą warstwą krem w cieście. Posypać malinami.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Rozłożyć równą warstwą krem w cieście. Posypać malinami.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W