Ciasto drożdżowe jak u babci

Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Kruszonka:
- 100 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 70 g masła
- 70 g cukru
- szczypta soli
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 200 g maślanki
- 50 ml wody
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki soli
- 150 g masła
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę wymieszać palcami, aż się połączą, wstawić do lodówki.
Drożdże wymieszać z maślanką, wodą, cukrem i jajkami. Następnie dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać i wyrobić robotem z hakiem do wyrabiania ciast. Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach ok. 30 x 25 cm i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W