Muffiny owocowe z orzechami

Muffiny owocowe z orzechami
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 250 ml mleka krowiego lub migdałowego
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 200 g truskawek
  • 30 g orzechów laskowych potłuczonych na mniejsze kawałki
  • 30 g orzechów włoskich lub migdałów potłuczonych na mniejsze kawałki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do muffinek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Połącz w misce mąkę, jajka, masło, mleko i cukier.
Na koniec dodaj poszatkowane orzechy i migdały oraz pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj.
Wyłóż ciasto do foremek wysmarowanych masłem. Pamiętaj, że urosną w trakcie pieczenia!
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200º C na około 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA