Napoleonki z jeżynami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- Ciasto filo:
- 2 płaty ciasta filo przecięte na pół
- 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
- łyżka cukru klonowego
- 3 łyżki drobno pokrojonych orzechów laskowych
Nadzienie:
- miarka gęstej śmietany
- syrop klonowy do posłodzenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 450 g jeżyn
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Rozłożyć płat filo na blacie. Posmarować roztopionym masłem. Posypać łyżeczką cukru i orzechami. Przyszykować w ten sam sposób 3 kolejne płaty. Pokroić każdy z nich na 8 prostokątów. Ułożyć na blasze i piec do chrupkości, ok. 7 minut. Ubić śmietanę z cukrem i ekstraktem wanilii. Złożyć deser tuż przed podaniem. Ułożyć ciasto na talerzyku. Nałożyć krem, a w niego włożyć jeżyny. Przykryć drugim kawałkiem ciasta filo.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W