Tarta owocowa ,,tutti fruti,,

Oceń przepis:
Przygotował:
Bożena Sikoń
- Seria kulinarna:
- Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka 225 g + 75 g wiórków kokosowych
- masło 150 g
- cukier 75 g
- cukier wanilinowy
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietanki
Krem cukierniczy kokosowy:
- 300 ml mleka
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 4 żółtka
owoce różne: truskawki, maliny, borówka, czerwona porzeczka
- konfitura morelowa 1 słoik do pokrywania owoców
Przygotowanie:
Ciasto:
Na deskę do krojenia wysypać mąkę, cukier, wiórki kokosowe, cukier wanilinowy, schłodzone masło, żółtka i śmietanę. Całość siekać nożem, aż do uzyskania drobnych kawałków, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto następnie rozwałkować i wyłożyć formę formując jednocześnie brzeg tarty. Podziurkować ciasto. Na ciasto położyć folię aluminiową i wsypać fasolę. Rozsunąć ją pod brzegi tarty i wstawić do pieca. Piec w temp. 180 st. około 15 minut, aż brzeg się zarumieni. Zdjąć wtedy folię i fasolę, a spód włożyć na następne 15-20 minut. Wyjąć jak będzie całkowicie upieczony. Odstawić do wystygnięcia.
Krem cukierniczy kokosowy:
Do garnka wlać mleko i mleko kokosowe, włożyć przekrojoną wanilię i dorzucić wydrapane ziarenka – zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dosypać mąkę i wymieszać. Dolać trochę mleka z garnka i rozrobić masę, dolać pozostałe mleko, rozrobić i całość przelać do garnka i zagotować. Krem powinien kilka razy zabulgotać, następnie foliujemy garnek i odstawić do wystygnięcia. Następnie
krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować na kruchy spód. Na wierzchu ułożyć owoce i posmarować rozpuszczoną konfiturą morelową.
Na deskę do krojenia wysypać mąkę, cukier, wiórki kokosowe, cukier wanilinowy, schłodzone masło, żółtka i śmietanę. Całość siekać nożem, aż do uzyskania drobnych kawałków, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto następnie rozwałkować i wyłożyć formę formując jednocześnie brzeg tarty. Podziurkować ciasto. Na ciasto położyć folię aluminiową i wsypać fasolę. Rozsunąć ją pod brzegi tarty i wstawić do pieca. Piec w temp. 180 st. około 15 minut, aż brzeg się zarumieni. Zdjąć wtedy folię i fasolę, a spód włożyć na następne 15-20 minut. Wyjąć jak będzie całkowicie upieczony. Odstawić do wystygnięcia.
Krem cukierniczy kokosowy:
Do garnka wlać mleko i mleko kokosowe, włożyć przekrojoną wanilię i dorzucić wydrapane ziarenka – zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dosypać mąkę i wymieszać. Dolać trochę mleka z garnka i rozrobić masę, dolać pozostałe mleko, rozrobić i całość przelać do garnka i zagotować. Krem powinien kilka razy zabulgotać, następnie foliujemy garnek i odstawić do wystygnięcia. Następnie
krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować na kruchy spód. Na wierzchu ułożyć owoce i posmarować rozpuszczoną konfiturą morelową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Komentarze
Zaloguj się by dodać komentarz.
KG1 10 lat temu
Mam pytanie odnośnie zapiekania tarty: zauwazyłam, że zapiekając tarty, obciąża się ją fasolą: czy ta fasole można pózniej wykorzystać np. do zupy?
Jolanta111 10 lat temu
krem poezja ale coś nie tak z ciastem kruchym bo bardzo twarde ledwo pokroiłam ale w smaku pyszne tylko twarde,może ma takie być albo coś źle zrobiłam ?
rumburaczek 10 lat temu
właśnie upiekłam tartę wyszła prawie taka sama .zrobiłam krem.teraz stygnie.to jest moja pierwsza tarta.więc jestem szczęśliwa że mi się udała mimo że ciasto bardzo mi się kleiło.jutro na targ po maliny bo jagody już mam.
Monia_251096 10 lat temu
Bardzo fajne ciasto i smaczne.:)
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
censzkol 9 lat temu
Przepis na same ciasto bardzo dobry, ale krem nie jest idealny! Pomimo, że tarta była całą noc w lodówce to krem nie zastyga, tarta si rozjeźdza jak się zaczyna kroić. Mam żal że przepis jest nieprecyzyjny. Brak informacji w jakiej temperaturze piec i właściwie jak długo. Nie podano też na jaką wielkość tartownicy starcza ciast.