Ciasto dyniowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 0,5 miarki cukru
- 0,33 miarki skrobi kukurydzianej
- 0,25 miarki mąki kukurydzianej
- 0,5 kg puree z dyni
- 60 ml rumu
- skórka z pomarańczy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Natłuścić i wyłożyć papierem otwieraną formę o śr. 23 cm. Utrzeć żółtka z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Rozetrzeć skrobię kukurydzianą z mąką kukurydzianą do gładkości. Wmieszać dynię, rum i skórkę pomarańczową. Ubić białko na sztywną pianę. Wmieszać do masy, żeby ją rozrzedzić, a potem rozmieszać resztę. Przelać masę do formy i piec przez 45 – 60 min.
Lekko ostudzić ciasto, a następnie przesunąć nóż wzdłuż krawędzi formy i ją rozpiąć. Podawać ciepłe (nie za gorące) z ubitą śmietaną cynamonową.
Lekko ostudzić ciasto, a następnie przesunąć nóż wzdłuż krawędzi formy i ją rozpiąć. Podawać ciepłe (nie za gorące) z ubitą śmietaną cynamonową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W