Czosnek marynowany w oliwie

Czosnek marynowany w oliwie zobacz Czosnek marynowany w oliwie 2018-06-19 12:27:03
Czosnek marynowany w oliwie
Oceń przepis:
115 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 8 dużych główek czosnku
  • 1 litr oliwy z oliwek
  • pęczek tymianku
  • skórka z jednej cytryny
  • łyżka kolorowego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozdzielić główki czosnku i jeśli jest młody pozostawić go w osłonkach. W innym przypadku czosnek obrać. Do wypieczonych w piekarniku słoików wrzucić przyprawy i ząbki czosnku. Zalać oliwą z oliwek. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Wyłożyć garnek ściereczką, włożyć słoiki i wlać wodę do ¾ wysokości słoików. Pasteryzować, ale nie doprowadzać do zagotowania około 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

lk14 11 lat temu

Zrobilem czosnek tak samo jak z przepisu ,i po pasteryzacji oliwa zrobila sie bardzo metna , nie wiem czy to jest dobrze, za ladnie to nie wyglada. Czy z tego cos jeszcze bedzie czy nadaje sie do wyrzucenia. prosze o komentarz.

ursi5 11 lat temu

Zrobiłam czosnek wg tego przepisu i w smaku jest beznadziejny. Uważam, że sama oliwa jest konserwantem i nie należy pasteryzować czosnku. Zachowuje wówczas smak i jędrność.

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA