Czosnek marynowany w oliwie

Czosnek marynowany w oliwie
Oceń przepis:
139 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 8 dużych główek czosnku
  • 1 litr oliwy z oliwek
  • pęczek tymianku
  • skórka z jednej cytryny
  • łyżka kolorowego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozdzielić główki czosnku i jeśli jest młody pozostawić go w osłonkach. W innym przypadku czosnek obrać. Do wypieczonych w piekarniku słoików wrzucić przyprawy i ząbki czosnku. Zalać oliwą z oliwek. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Wyłożyć garnek ściereczką, włożyć słoiki i wlać wodę do ¾ wysokości słoików. Pasteryzować, ale nie doprowadzać do zagotowania około 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA