Szakszuka z chorizo

Szakszuka z chorizo
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 4 jajka zerówki lub ekologiczne
  • puszka cieciorki
  • kawałek kiełbasy chorizo długości sporego kciuka
  • papryka
  • 3 słodkie pomidory lub puszka pomidorów pelati lub koktajlowych
  • cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka garam masali
  • opcjonalnie łyżeczka miodu do smaku
  • 100 g sera feta
  • zamiast chorizo można dodać wędzoną, słodką paprykę

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od pokrojenia kiełbasy w plasterki oraz posiekania drobno cebulki. Wrzucamy jednocześnie na jeszcze zimną patelnię, która rozgrzewając się, wytapia tłuszcz z chorizo i szkli cebulkę.

Kiedy oba składniki są porządnie przysmażone, robimy puste miejsce na środku patelni i dodajemy 2/3 łyżeczki przyprawy garam masala. To ważny moment, ponieważ jeśli na początku porządnie nie przesmażamy przypraw, będą one później surowe w daniu i nieprzyjemnie wyczuwalne na języku. Musimy je mocno przysmażyć, ale nie spalić! Jeśli na patelni jest za mało tłuszczu, możemy dodać odrobinę masła klarowanego. Kiedy przyprawy uwolnią swój aromat, mieszamy je z resztą składników na patelni.

Następnie dodajemy cieciorkę z puszki z odrobiną zalewy, w której była. Dusimy minutę i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub te z puszki. Dusimy wszystko i redukujemy chwilę. Doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli mieszanka jest zbyt kwaśna i płaska w smaku, możemy doprawić odrobiną miodu.

Po 4-5 minutach robimy cztery małe dołki w aromatycznym sosie i wbijamy do nich jajka. Przykrywamy na kilka minut i smażymy na bardzo małym ogniu. Chcemy, aby białka się ścięły, a żółtka pozostały płynne. Na koniec posypujemy wszystko posiekaną pietruszką i serem feta.

Niektórzy lubią jeść szakszukę z chlebem i oliwą lub masłem. Ja najbardziej lubię samą, ewentualnie z sałatką warzywną obok, ale myślę, że chleb z chrupiącą skórką, będzie tu świetnie pasował.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA