Serowy domek

Serowy domek
Oceń przepis:
69 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Desery

Składniki:

  • 500 g zmielonego twarogu
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 4 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 słoik kwaskowego dżemu, np. z porzeczek
  • 5 opakowań herbatników
  • Polewa:
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 150 g czekolady gorzkiej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ucieramy żółtka z masłem i cukrem za pomocą robota, później stopniowo dodajemy ser.
Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej esencję.
Połowę herbatników układamy na foli, kładziemy na nich połowę masy, a następnie drugą warstwę herbatników. Drugą połowę masy mieszamy z kakao i kładziemy na drugą warstwę herbatników.
Pośrodku układamy pasek z powideł. Całość zakrywamy na kształt trójkątnej chatki.
Śmietankę podgrzewamy i do gorącej, ale nie wrzącej, dodajemy połamaną czekoladę. Ściągamy z gazu i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Przestudzoną masą polewamy domek, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA