Sernik matcha
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Serniki
Składniki:
- 180 g pokruszonych biszkoptowych lub owsianych ciastek
- 50 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 1 kg półtłustego twarogu trzykrotnie mielonego
- 280 ml śmietany kremówki
- 6 dużych jajek
- 220 g cukru
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 50 ml soku z limonki lub bergamotki
- skórka starta z jednej limonki
- 20 g matchy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciastka pokrusz w malakserze. Dolej rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa nie będzie się lepić, dolej jeszcze odrobinę masła.
Wyłóż spod tortownicy ( 24 cm ) papierem, wysyp na spód masę biszkoptową i delikatne wyrównaj. Podpiecz w temperaturze 160 stopni przez około 10 minut.
Przygotuj sernik. Robimy go bardzo podobnie jak klasyczny new yorker.
W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, skrobię, sok z limonki i zaczynamy mieszać, dodając stopniowo jajka i kremówkę.
W momencie połączenia składników przestajemy mieszać, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy.
Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy matchę, do drugiej skórkę z limonki.
Masę z zieloną herbatą nakładamy delikatnie na podpieczony spód i zapiekamy w kąpieli wodnej w temp. 160 stopni przez około 12-16 minut. Pieczemy, aż masa się delikatnie zetnie. Następnie ostrożnie nakładamy pozostałą serową masę z limonką. Sernik pieczemy przez kolejne 40-50 minut w kąpieli wodnej.
Po dopieczeniu sernik wyciągamy na blat i po wstępnym przestudzeniu chłodzimy go w lodowce przez 4-6 godzin.
Wyłóż spod tortownicy ( 24 cm ) papierem, wysyp na spód masę biszkoptową i delikatne wyrównaj. Podpiecz w temperaturze 160 stopni przez około 10 minut.
Przygotuj sernik. Robimy go bardzo podobnie jak klasyczny new yorker.
W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, skrobię, sok z limonki i zaczynamy mieszać, dodając stopniowo jajka i kremówkę.
W momencie połączenia składników przestajemy mieszać, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy.
Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy matchę, do drugiej skórkę z limonki.
Masę z zieloną herbatą nakładamy delikatnie na podpieczony spód i zapiekamy w kąpieli wodnej w temp. 160 stopni przez około 12-16 minut. Pieczemy, aż masa się delikatnie zetnie. Następnie ostrożnie nakładamy pozostałą serową masę z limonką. Sernik pieczemy przez kolejne 40-50 minut w kąpieli wodnej.
Po dopieczeniu sernik wyciągamy na blat i po wstępnym przestudzeniu chłodzimy go w lodowce przez 4-6 godzin.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W