Ogrodowa przekąska serowa

Ogrodowa przekąska serowa
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 20 dag sera korycińskiego (młodego, do tygodnia)
  • 3 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 3 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki miodu gryczanego
Musztarda owocowa:
  • 3 suszone morele
  • 1 suszona figa
  • ½ ostrej papryczki
  • 1 duża łyżka miodu gryczanego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ser pokroić w kwadraty i rozłożyć je na półmisku (paterze lub desce), dzieląc na trzy strefy.
Pierwszą z nich po połowie udekorować dżemem i powidłami. Do drugiej zrobić owocową musztardę. Morele, figę i papryczkę, drobno posiekać. Całość ukręcić w moździerzu z dodatkiem miodu. Tak przygotowaną musztardą ozdobić serowe kwadraty w drugiej strefie. Do trzeciej należy uprażyć mak na suchej patelni, posypać nim trzecią strefę serków i polać miodem. Całość można przyozdobić jadalnymi kwiatami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA